14 Şubat 2011 Pazartesi

VAN'IN OTLU PEYNİRİNİN YAPILIŞI

14 Şubat 2011 Pazartesi |
VAN'IN OTLU PEYNİRİNİN YAPILIŞI
Bu peynir çeşidi koyun sütünden yapılıyor. Peynirin yapım aşamasında içine yörede yetişen ve çeşitli yararları olan, peynire güzel kokular veren otlar katılıyor. Peynire bu otlar üç önemli sebeb için katılıyormuş: Peyniri daha besleyici yapmak, hazmım kolaylaştırmak ve insan sağlığına zararlı mikro organizmaların etkilerini durdurmak.
Bu otlar büyük bir dikkatle ve tecrübeli olan kişilerce seçiliyor. Otlu peynirin yapımı köklü bilgi, beceri ve çok dikkat istiyor. Van'da en çok beğenilen peynirler Gevaş ilçesi, Görentüş beldesi ve civarında yapılıyor. Otlu peynir yapımında mutlaka koyun sütü kullanmak, çok hassas ve temizlik şartlarına azami dikkat göstererek çalışmak gerekiyor. Otlu peynire 30 değişik bitki katılıyor. Yöresel adlarıyla; sirma, mendo, heliz ve kekik en çok kullanılanları...
Peynire aroma kazandırmak, besin değerini arttırmak ve uzun süre saklanabilen güvenli bir gıda maddesi yapmak için katılan bu otlar, başta üriner sistem bozuklukları olmak üzere birçok hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Otlu peynirdeki kuru madde ve protein miktarı beyaz peynirden, toplam mineral madde miktarı da beyaz peynir, kaşar ve tulum peynirinden daha fazla...
Yapımında çeşitli faydalı bitkilerin kullanılması ise ona tat, aroma, besin değeri ve muhafaza kolaylığı açısından diğer peynirlere tercih edilmesini sağlayan üstünlük özelliği kazandırıyor


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder

,



diyet diyet

.

 
Copyright © Zayıflama, Diyet ve Kadınlar