26 Haziran 2010 Cumartesi

İncir Şırası

26 Haziran 2010 Cumartesi |
İncir Şırası

-Büyük bir sepet kuru incir

-Bir kazan su

Bir yanda kocaman bir kazan su odun ateşinde kayna­tılır.

Bir sepet dolusu incir, diğer yanda iyice yıkanır.

Sepet kazana rahatça girebilecek ebatta olmalıdır.

Yıkanan incirler, kaynamakta olan su kazanma oturtulur.

Bu arada, şırası yapılacak incirler özel­likle kuş yemiş olanlarından tercih edilir.

Çünkü en güzel incir on­lardır. Kuşlar bizim için harika birer lezzet rehberidir.

Sepetin için­deki incirler iyice kaynar. Kıvamı tutmuş, içinde incirler merhem gibi olmuş olan sepet kazandan çıkarılarak içine temiz tülbent yer­leştirilmiş olan bakır bir leğene alınır.

Bakır leğenin evvelce dışı çamurla sıvanmış olmalıdır. Bakır leğende iyice kaynatılan şıra sık sık tahta kaşıkla karıştırılır, üzerindeki köpük alınır.

Kıvamı tuttuk­tan sonra, tülbent kaldırılır, üstte kalan posa atılır. Soğumaya bıra­kılan şıra, bir başka kazana serilen tülbentten bir kere daha süzü­lür.

Artık şişelere konma sırası gelmiştir. Ağzı açılmayan bu şıra bütün bir yıl boyunca içecek ihtiyacımızı karşıladığı gibi, sıkı bir demir kaynağıdır da.

Bu şıranın süzülüp uzun süre kaynatılmasından pekmez elde edilir.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder

,



diyet diyet

.

 
Copyright © Zayıflama, Diyet ve Kadınlar