25 Mayıs 2010 Salı

Hastalığı İlerleten ve Büyüten Sebepler

25 Mayıs 2010 Salı |
HASTALIĞI İLERLETEN VE BÜYÜTEN ETKENLER

Hastalığın oluşumuna 'doğrudan' neden olmayan, ancak ilerleten ve büyüten bazı etkenler vardır. Hastalıkları ağırlaştıran etkenlerin en bilinenlerinden biri, hepimizin bildiği gibi "sigara"! Meseleyi daha iyi açıklamak için günde bir paket sigara içen bir kişiyi düşünelim. Bu kişi, hayatının bir döneminde akciğerle ilgili, örneğin akciğer amfizemi benzeri bir rahatsızlığa yakalandığı takdirde, hastalığın sebebi veya kökeni "sigaradır" demek doğru olmaz. Ancak sigara tüketimi, kişinin rahatsızlığını kesinlikle ağırlaştıracaktır.

Sigara, bu bahsedilen rahatsızlıkla ilişkilendirilen zihinsel davranış kalıbıdır (bkz. sayfa/ ...- akciğer hastalıkları)
Bazen ağırlaştırıcı etkenler, hastalığın tetikleyicisi gibidirler ve hastalığın ortaya çıkmasına sebep olurlar. Bu duruma en iyi örneklerden biri, alerjik rinittir. Alerjik rinit genelde kişi fazlaca tozlu bir ortamda bulunduğunda veya kış mevsiminin yaklaşmasıyla belirginleşir. Kişi, doğal olarak, rinitin sebebini toz ve yaklaşan kış mevsimi olarak düşünür. Oysa toz ve kış mevsimi rinitin sebebi değil, rinit ile ilişkilendirilen zihinsel kalıptır (bkz. Sayfa/ ...). Bu durumda toz sadece riniti ortaya çıkaran bir tetikleyici unsurdur, çünkü aslında toz zaten önceden de aynı yerde, sabit halde bulunmaktadır

Çoğumuzun yaptığı şey işte budur: Dış unsurları sağlık ve yaşam sorunlarının sebebi olarak görürüz. Kendi içimize bakmak ve zaaflarımızla yüzleşmek yerine dış unsurları sorunlarımızın kaynağı olarak görmek elbette daha kolaydır.
Dünya çapında moda olan başka bir akım da sağlığın sadece düzgün ve dengeli beslenmeye bağlı olduğudur. Bu teorinin asılsız olduğu bir süre önce kanıtlanmıştır.

Tıp alanında, hayatları boyunca mükemmel bir biçimde beslenmelerine ve hiçbir bağımlılığa sahip olmamalarına rağmen habis hastalıklara yakalanan sayısız vaka vardır. Diğer yandaysa kimi aşırılıklarına rağmen daima sağlıklı olan, nadiren hastalanan veya hiç hastalanmayan kişileri de biliriz. Sağlıklı beslenme elbette önemlidir, fakat hayatın tatlarını geri çevirecek kadar katı olmamıza da gerek yoktur. Genel olarak gözlemlediğim kadarıyla katı kurallar dahilinde yaşayan insanlar, hayatı güler yüzle karşılamamaktalar. Ciddi ve kurallarla dolu bir yaşam süren bu kişiler eninde sonunda hastalıklara yakalanırlar.

Örneğinbir paket çikolatayı büyük bir sevinçle ve bu yiyeceğin bedenimize iyi bir enerji yayacağına inanan bir bakış açısıyla tükettiğimizde, çikolatada bulunan aşın şekerden doğabilecek zararlı etkiler beynimiz tarafından etkisiz hale getirilir.
Son olarak da, metafizikçi VALCAPELLI'nin tanımına bir göz atalım: 'Zihin, bedensel şartların yaratıcısı ve yürütücüsüdür. Zihin, kişinin duygusal durumu tarafından yaratılan enerji yükünü organizmaya yansıtır. Beden, engeller ve duygusal sorunlar tarafından bombalanarak olumsuz titreşimlerle yüklü hale gelir ve bu durum sayısız rahatsızlığa sebep olur."


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder

,



diyet diyet

.

 
Copyright © Zayıflama, Diyet ve Kadınlar