20 Mayıs 2010 Perşembe

TEDAVİ YOLCULUĞUNDA ZİHİNSEL KALIPLARIN DEĞİŞİM SÜRECİNİ KABULLENMEK

20 Mayıs 2010 Perşembe |
TEDAVİ YOLCULUĞUNDA ZİHİNSEL KALIPLARIN
DEĞİŞİM SÜRECİNİ KABULLENMEK
Üzerinde durulması büyük önem taşıyan konulardan biri zihinsel kalıbı tamamen değiştirebilmemiz için zamana ihtiyacımız olduğudur. Bunun sebebi, vakaların büyük bölümünde içsel değişimin yavaş, aşamalı ve kısmi olmasıdır. Dolayısıyla bu safhada kendimize karşı büyük bir tevazu, şefkat ve sabır göstermemiz gerekir. Zaaflarımızın farkına varmak oldukça hassas bir konudur. Bunun birinci sebebi, kusurlarımızı kabul etmemizin acı vermesi, ikinci sebebiyse insanın böyle bir anda birçok farklı tepki verebilecek olmasıdır. Örneğin kusursuzluk adına kişi kendine aşırı katı davranarak zihinsel kalıbını derhal değiştirmek isteyebilir. Diyelim böbrek taşından mustarip olan bu kişi, hayatında ilk kez rahatsızlıktan dolayı zihinsel davranış kalıbının farkına varıyor. 0 andan itibaren de kendine kurallar koyuyor: "Bundan böyle asla yakın ilişkilerimde kınayıcı, katı ve talepkâr olmayacağım." Burada meydana gelen olay, kişinin üzücü bir gerçekle karşılaşması ve yeni davranış biçimini pratiğe koymakta büyük zorluk yaşamasıdır. Az kınayıcı olmaya çalıştıkça, tam tersi, daha da kınayıcı hale gelir. Bunun sebebi, kişinin kendi üzerinde aşırı baskı uygulayarak ya-
ratıcı yönünü engellemesidir, ayrıca dönüşümün doğal olarak yavaş ilerleyen sürecine saygı göstermemektedir.
Aslında duygusal sorunumuzun ne denli derin olduğunu asla bilemeyiz. Zihinsel kalıbı değiştirmemiz bazen sadece birkaç ay sürer, bazense bir ya da iki yıl. Kişi köklü, yoğun ve derin bir zihinsel şartlanma içindeyse bu zihinsel kalıbı değiştirmesi biryaşam boyu bile sürebilir. Bu konuda belli bir kural yoktur, her insan kendine özgü ve benzersizdir, başka bir insanla karşılaştırılamaz.
Piyasada birçok kişisel gelişim kitabı var. Hatta aynı gurular ve zihinsel sağlık uzmanları hayatımızı hemen değiştirmemizin mümkün olduğunu veya kısa ve adeta sihirli bir tedavi yoluyla zihinsel kalıplarımızı değiştirebileceğimizi söylüyorlar. Bu çok tehlikeli bir durum, çünkü insanlarda yersiz beklentiler yaratarak gerçek iyileşme safhasında büyük hayalkırıklıklarına sebep olabiliyor, insanlar sık sık şöyle derler: "Duygusal sorunumu çözmek için şimdiye kadar birçok tedavi ve terapi yolunu denedim, ama bugüne kadar bir arpa boyu yol gidemedim, inancımı da hevesimi de kaybettim." Böyle olması pek de şaşırtıcı değil, çünkü insanların çoğu, çabuk çözüm vaat eden kişilere güveniyor. Tabii ki kişinin bu hastalığa yol açan kalıbını değiştirerek hastalığın kısa zamanda üstesinden geldiği durumlar da vardır, ancak bunlar çok istisnai durumlardır. Çünkü vakaların çoğunluğunda, hastalığa yol açan zihinsel davranış kalıbını değiştirme süreci çok yavaş ve ağır işler.
Sonuç olarak, hastalığa veya bedenin organlarından birinin işlev görememesine sebep olan zihinsel davranış kalıbının farkına vardığınızda karanlıktan çıkmış ve gerçek iyileşmenin % 5 0' s i n i temsil eden içsel değişim yolunda dev bir adım atmış olursunuz. Kalan % 50Tik kısımsa pratiğe geçirmiş olduğunuz yeni davranış biçiminizi temsil eder. Bu etap kısa veya uzun bir yolculuk anlamına gelebilir, ama bunun önemi yoktur, önemli olan, karanlıktan çıkmış olmanızdır. Artık hayatınızda ilk kez ışık vardır ve gerçekte kim olduğunuzu, nerede olduğunuzu, nereye gitmeniz gerektiğini açıkça görebilirsiniz. Bundan böyle sonucu beklemeden yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz. Hayatınızın coşkusu nihai amacında değil, doğru yolu seçmiş olduğunuzu bilmenizde yatar.


Related Posts



0 yorum:

Yorum Gönder

,



diyet diyet

.

 
Copyright © Zayıflama, Diyet ve Kadınlar